Bezoektuin

In 2013 hebben wij deze boerderij en het erf met een oppervlakte van bijna 1 hectare gekocht. De vorige bewoners waren fruittelers en hadden veel fruitbomen. Vooral de kersenboomgaard nam een prominente plaats in op het erf. Wij hebben een groot deel van de kersenbomen gerooid.

Wij zijn zelf beiden afkomstig en opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Met name buitenwerken spreekt ons erg aan. De boerderij met het ruime erf geeft ons de kans om het buitenleven te omarmen.
Tijdens de grondige verbouwing van de boerderij is in samenwerking met  Jikke Hamerpagt van Locus Flevum  de tuin ontworpen. Haar man is architect en gaf advies voor de verbouwing van het huis. Doordat we nu met een lege tuin konden beginnen is er een mooi plan gemaakt  met strakke zichtlijnen dat helemaal bij ons past. Er zijn veel grassen in de borders toegepast die samen met vaste planten boeiende combinaties vormen. De losse beplanting lijkt op de zogenaamde prairie stijl. Van het voorjaar met het frisse groen en bloembollen die dan boven komen tot diep in het najaar met prachtige herfstkleuren blijft de tuin boeien.

Eén zichtlijn loopt dwars door de boerderij en is echte eyecatcher. Deze zichtlijn loopt door de Deel. Ieder jaar wordt deze als broedplaats door boerenzwaluwen gebruikt.  Aan de buitengevel nestelen huiszwaluwen. Het is steeds weer genieten als na de winter de vogels weer terugkomen. Het gekwetter dat in huis te horen is laat ons weten dat het nieuwe tuinseizoen geopend is. De Deel wordt in de zomer gebruikt als tuinkamer en is gezellig ingericht om samen te kunnen ontspannen en te genieten van de tuin. De naam “Het Zwaluwhuis” is  volkomen terecht..

Er zijn veel prachtige borders te bewonderen. Dat begint o.a. al naast de oprit. Hier zijn twee nieuwe borders ontworpen met beukenblokken als rustpunt in de beplanting.  Deze borders zijn nog jong en gedeeltelijk aangelegd in 2021. In het voorjaar van 2022 worden ze aangevuld. Hier gaan in het voorjaar vele bloembollen bloeien. Witte Camassia, narcissen en blauwe druifjes geven dan kleur.

Langs de zwarte plankenschuur ligt een border met drie grote lavendelbakken. Hier zijn hoofdzakelijk planten toegevoegd die in de volle zon kunnen staan. Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’ wordt met Verbena bonariensis gecombineerd en met Stipa tenuifolia en Sedum Matrona en Artisjokken. Allium Sphaerocephalon combineert prachtig met de lage wuivende Stipa. 
Allium ‘Globemaster’ en de oranje tulp ‘Daydream’ geven in het voorjaar kleur. Hier zijn ook enkele Eremurus Hybrides aangeplant.

Aan de voorkant van het huis ligt een lange border met heesters en vaste planten. Op het grote gazon naast het huis hebben we vier vierkante borders aangelegd, geïnspireerd door de stijl van Piet Oudolf. Er is veel opeenvolgende bloei van vaste planten die met grassen worden gecombineerd. Verschillende soorten Salvia`s worden gecombineerd met Achillea ‘Terra Cotta’,  Sedums, Veronicastrum, Echinacea pallida, Persicaria, Calamintha, Nepeta en nog vele andere planten zorgen voor langdurige bloei met een mooi wintersilhouet. Hier zorgen de witte slanke langstelige tulpen “White Triumphater” in het voorjaar voor kleur.

Klik hier voor meer foto’s van de tuin

U bent van harte welkom om te komen genieten!

Mart en Agnes Muijsers